Tavaszi fáradtság!
2016.03.16 22:35
Szép napot! Sziasztok!
Vannak bizonyos életkorok, illetve állapotok, amikor a szervezet vitamin igénye megnő. Ilyen lehet a fejlődésben lévő szervezet a serdülőkör, a terhesség, az időskor, valamint a betegségek utáni lábadozás, és a tavaszi fáradság.
Javasolt napi vitaminbevitel és forrásaik a fáradság leküzdésére:
Vitamin |
Szükséges napi mennyiség |
Miből fedezzük? |
A-vitamin |
1 mg |
csirkemáj, tojás, saláta, sárgarépa, petrezselyem, tengeri hal, paraj |
D-vitamin |
0,005-0,006 mg |
tonhal, lazac, hering, szardínia, margarin, tejtermékek, napfény |
E-vitamin |
12-15 mg |
gesztenye, dió, búzacsíra, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonakészítmények |
K-vitamin |
70-80 mg |
savanyú káposzta, spenót, brokkoli, bimbóskel, zöld színű fejes káposzta |
C-vitamin |
minimum 100 mg |
citrusfélék, csipkebogyó, zöldpaprika, fekete ribizke, káposzta, brokkoli |
B1-vitamin |
1,2-1,4 mg |
búzacsíra, sovány sertéshús, máj, élesztő, hántolatlan rizs, korpás búza |
B2-vitamin |
1,2-1,6 mg |
mogyoró, tej, joghurt, máj, olajos magvak, hüvelyesek, tojás, szárnyas hús |
B6-vitamin |
1,2-1,6 mg |
Élesztő, soványhús, hal, banán szója, borsó, uborka, banán, korpa, szója |
Javasolt napi ásványi anyag-bevitel és forrásaik:
Ásványi anyag |
Szükséges napi mennyiség |
Miből fedezzük? |
Magnézium |
300-350 mg |
olajos mag, teljes kiőrlésű gabona, tej, máj |
Cink |
9-10 mg |
csirkemáj, húsok, szárazbab |
Foszfor |
700 mg |
olajos hal, tojássárgája |
Kálium |
2000 mg |
zöldség, gyümölcs naponta 2-3 alkalommal |
Kalcium |
1000 mg |
sajt, juhtúró, mák |
Vas |
12-15 mg |
csirkemáj, húsok |
Ha táplálkozásunkat hosszú távon elhanyagoljuk szervezetünk, vészjeleket küld. A fáradság leküzdésében nagy szerepe van a testmozgásnak is. Van, aki az aerobikot vagy az edzőtermet részesíti előnyben, más kerékpározik, fut egyet, és van, aki „csak” sétál a természetben.
Mindannyian ismerjük a tartalékainkat, tudjuk, min kellene még javítanunk. Figyeljünk testünk jelzéseire, egészségünk megőrzése érdekében!